Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Днешното гласуване на сделката за Брекзит на британския премиер Тереза Мей е във фокуса на западния печат.
"Мек Брекзит", "Брекзит без споразумение" или "втори референдум": За Великобритания скоро ще настъпи часът на истината", пише френският в. "Паризиен"
Парламентът е напът да излъже тези, които го избраха преди две години, предупреждава британският в. "Гардиън". Депутатите се канят да се престорят, че има по-добър начин за напускане на ЕС, отколкото договорения в предложеното от Тереза Мей споразумение, а всъщност знаят, че такъв не съществува, отбелязва изданието. 
В деня преди гласуването, което може да доведе до унизително поражение в парламента, британският премиер се бореше не толкова да предотврати отхвърляне на сделката си, колкото да ограничи щетите, коментира в. "Ню Йорк таймс"
Няма голяма вероятност усилията й да променят очаквания резултат, но ако тя успее да ограничи поражението до приемлив мащаб, може да избегне незабавен политически срив, коментира изданието.
"Ню Йорк таймс" обръща внимание и на плановете на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от НАТО. Изданието обяснява, че в дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна