Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конвертирани хартиени винетки в електронни се оказват неконвертирани

Шофьори на такива коли няма да бъдат глобявани, но ще бъдат спирани и проверявани

| обновено на 16.01.19 в 08:13
Снимка: Кети Тренчева


От началото на годината мрежата за продажба на електронни винетки наистина е впечатляваща-специализирани партньорски сайтове, терминали, мобилни оператори, пощенски станции, пътни управления, бензиностанции... Нямате оправдание, ако ползвате платените пътища, без да сте си платили.

Ако обаче все още е валиден хартиеният ви винетен стикер, тол-полицията може да удостовери, че сте коректни към държавата, само ако ви спре. Дори и ако сте успели да конвертирате вашата винетка в електронна.

Заради съмнения за хакерски атаки в края на годината тази опция беше замразена и това продължава и в момента.

Но немалко хора успяха преди това да конвертират винетките. Какъв е резултатът?

Ето и първият случай на изненадана дама-шофьор, която си купила годишна винетка на 3 декември миналата година. В края на същия месец тя конвертирала винетката в електронен вариант в bgtoll.bg.

„При проверка тогава излизаше, че винетката е конвертирана. Сега обаче при проверка обаче сега излиза, че няма данни за електронната ми винетка“, каза тя.

Разбира се тук правим уточнението, че винетният стикер си е валиден  до края на обозначения срок. Просто е отхвърлен от електронната система за контрол.

Друг шофьор разказа как е конвертирал винетката си на 17 декември 2018 г. в електронна, тя е с валидност до 12 март 2019 г. След трансформацията, пишеше един час по-късно да проверя, резултат имаше – тя беше конвертирана в електронна. Сега при проверка на сайта се получава резултат – нулев“.

Вероятно тази група шофьори, които си мислят, че винетката им вече е и електронна, никак не е малка. Глоба няма да платят, разбира се. Но ще бъдат спирани и проверявани. Което няма да е приятно нито за тях, нито за служителите по контрола.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна