Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балнеотуризмът – приоритет в бюджета на Община Кюстендил

Чифте баня
Снимка: Община Кюстендил

Въвеждането в експлоатация на Медико-балнеоложкия комплекс и развитие на балнеотуризма са приоритет в бюджета за тази година на Община Кюстендил. Това стана ясно при общественото обсъждане на финансовия план вчера. За първи път бюджетът за 2019-а надвишава 45 милиона лева, което е с 6,5 млн. лева повече в сравнение с 2018-а.

Предвидени са над 1 милион лева за довършване и дооборудване на така нареченото „ниско тяло“, част от Медико-балнеоложкия комплекс.

Кметът на общината Петър Паунов очаква комплексът да заработи до Празника на черешата през месец юни, ако процедурите на ЧЕЗ и приемателните комисии приключат дотогава. Предвидени са ремонти в мрежата за минерална вода, като ще се изгражда нов централен резервоар.

Продължава и благоустрояването на река Банщица при градския плаж. Предстои саниране на сградата на Общинския театър. Ще започне работа по рекултивация на сметището при село Радловци.

Един от главните акценти в бюджета е утвърждаване на Кюстендил като търсена туристическа дестинация, каза градоначалникът Петър Паунов:

„Кюстендил вече предлага туристически продукт, който не разочарова посетителите. През последните 18 месеца вече Кюстендил не разочарова гостите си. Културните институции, инфраструктурата, както и частният бизнес вече предоставят услуга на ниво, което впечатлява и респектира“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна