Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ Ловеч започна масови проверки в детските заведения и училищните столове

Снимка: Десислава Андреева

Областната дирекция за безопасност на храните в Ловеч е започнала масови проверки в детските заведения и училищните столове във връзка с новата Наредба за специфичните изисквания и качеството на храните, която е в сила от 4 декември миналата година. Вече е установено, че на децата се предоставят храни със забранената палмова мазнина.

Проверките вече са установили нарушения за предлагане на меденки с наличие на палмова мазнина в основно училище „Проф. Димитър Димов“, потвърди директорът на Ловешката дирекция по безопасност на храните Росен Федерчев:

„Със сигурност ще се направи пълна проследяемост на предприятието, за да уточним точно състава, защото словосъчетанието „рафинирана палмова мазнина“ не е правилно като изписване в етикета, дали това е грешка, или наистина се е използвала палмова мазнина“.

Нарушението е второ за фирмата, стопанисваща училищния стол, откакто Наредбата е влязла в сила, но въпреки уверението, че ще бъде санкционирана след първото такова, действия от Агенцията по храните все още не са предприети:

„Ако наистина е използвана палмова мазнина, ще бъде съставен акт“.

Проверките за качеството и безопасността на храните, които се предлагат на децата, ще продължат до края на месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна