Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски дипломат: "Северен поток-2" трябва да бъде изпълнен, въпреки несъгласието на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия трябва да изпълни проекта за газопровод "Северен поток 2" въпреки противопоставянето на американския президент Доналд Тръмп, заяви председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер.
Уважаваният германски дипломат - бивш посланик в Съединените щати, посъветва обаче властите в Берлин бъдещите енергийни проекти на Германия да бъдат съгласувани с Европейския съюз. Ишингер нарече "родилен дефект" на проекта за газопровод за 11 милиарда долара факта, че според европейското законодателство Германия е характеризирала тръбата като чисто търговски проект.
"Ясно е, че той има и политическа природа, като се има предвид анексирането на Крим от Русия през 2014 година", аргументира се Ишингер. Според него обаче прекъсването на строежа на "Северен поток 2" сега не би било добре за реномето на германската външна политика.
Германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ТАСС, заяви, че дори и местните компании, заплашени от американски санкции, да се оттеглят от проекта, то Русия все пак ще го реализира. Според Маас, германското участие ще гарантира при реализирането на разширението на "Северен поток" да се отчете и интересът на Украйна, през която в момента мината огромна част от транзита на руски газ към ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна