Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отмени пътуване на Нанси Пелоси, било “7-дневна екскурзия“

Администрацията на САЩ няма да участва на форума в Давос, разпореди още президентът заради бюджетната криза

Нанси Пелоси
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отложи вчера пътуване на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Египет, Афганистан и Брюксел, определяйки го като седемдневна екскурзия, предадоха световните агенции. В резултат той не й позволи да ползва военен самолет.

Решението на Тръмп е очевидна разплата за настояването на демократката Пелоси той да отложи речта си "За състоянието на Съюза", планирана за 29 януари, ако към тази дата правителството все още не се е върнало към работа в пълен обем, отбелязва АП.

В писмото си Тръмп отбелязва, че пътуването, което той определя като "насочено към връзките с обществеността", трябва да бъде насрочено за след подновяването на работата на правителството, ако иска да ползва военен самолет.

"Ако иска да пътува с граждански самолет, това със сигурност е нейно право", добавя президентът в писмото си.

Пътуването на Пелоси беше пазено в тайна, защото включва посещение в Афганистан - страна, обхваната от военен конфликт, отбелязва ДПА.

В писмото си Тръмп добави, че тя би трябвало да остане във Вашингтон и да преговаря с него за начин за излизане от бюджетната криза, довела до частично спиране на работата на федералното правителство, отбелязва АП.

Говорител на Пелоси заяви в отговор, че посещението й в Афганистан е имало за цел посещение на войските и получаване на брифинги по теми, засягащи националната сигурност, от "намиращи се на фронтовата линия" представители на силите за сигурност и разузнаването, предаде Ройтерс.

Изглежда в опит за компенсира критиките за други харчове на администрацията Тръмп отмени участието на САЩ в Световния икономически форум в Давос, Швейцария. 

В изявление на прессекретаря му Сара Сандърс се казва: "Като имаме предвид, че 800 000 американски служители не получават заплати и за да бъде сигурен, че екипът му ще може да помогне ако се наложи, президентът Тръмп отмени посещението на американската делегация на Световния икономически форум в Давос, Швейцария следващата седмица".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна