Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Животновъдите в пострадалите от чумата райони могат да възстановяват стадата си

Снимка: БГНЕС

Животновъдите в районите, пострадали от чумата по дребните преживни животни, вече могат да възстановяват стадата си, казаха за "Хоризонт" от Агенцията по храните. Мерките, които страната ни взема за борба със заразата, са одобрени в Брюксел и има съгласие да се намаляват наложените ограничения. 

Фермерите в областите Ямбол, Бургас и Хасково, чиито животни бяха избити заради чумата, могат да започнат да си купуват животни, като при ново заселване на обект с констатирано заболяване следва да се спазва определена процедура, така наречената "биопроба", подчертават от агенцията. 

Важно е да се има предвид и капацитетът на всеки един животновъден обект. При обект, неотговарящ на ветеринарно-медицинското законодателство, могат да се отглеждат животни, чийто брой не превишава допустимия за лично стопанство. 

Остава задължението за транспортиране на животни само, ако са придружени с ветеринарно-медицински документи, издадени след преглед от ветеринарен лекар. За всички въпроси по отношение на новото заселване на обектите информация може да се получи от официалните ветеринарни лекари и съответната областна дирекция на Агенцията по храните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна