Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучвател на разкопките до "Струма": Комитетът "Спаси Скаптопара" застраши обекта

Снимка: БГНЕС



Временната консервация на археологическите разкопки край село Покровник не е направена изцяло и качествено, което застрашава културното наследство, открито по време на теренните проучвания по трасето на магистрала „Струма“. Това заявиха в нарочна декларация до медиите от Инициативния комитет за запазване социализиране и развитие на археологическия обект. Така скандалът за опазването на археологията край Благоевград беше подновен. 

 Групата за обществен натиск „Спаси Скаптопара“, която в продължение на месеци лансираше тезата, че това е древното римско селище, дало първото име на града, обвини министерството, инспектората към него и най- вече ръководителя на проучванията доц. Здравко Димитров, че с действията и бездействията си на практика разрушават археологическия обект и в крайна сметка няма да има какво да се запази и експонира на място. 

След серия от преговори, през октомври беше постигнат консенсус и министърът на културата Боил Банов обяви, че четири от структурите, които имат висока стойност и са добре запазени, ще бъдат преместени от трасето на магистралата, след което реставрирани и експонирани в страни от пътя. Дали ще има музей на открито и с какви пари ще се направи той трябва да решава общината.

Тъй като това не стана в подходящия сезон и зимата дойде, решението беше да се направи временна консервация, а напролет работата да продължи:

"Това, което мога да кажа, като проучвател на най-големият археологически обект в България за последните 20 години, е че работата беше огромна. Изобщо няма да коментирам т.нар. "инициативен комитет", който е комитет за създаване на проблеми", смята Здравко Димитров.

 Зазимяването на обекта започна на 20 декември миналата година и трябваше да приключи за около седмица, заяви тогава Доц. Димитров. Оказа се, че времето не е стигнало, но нищо не е застрашено, категоричен е археологът:

"Всичко, което ще бъде запазено от този обект е приключено. Това са римската гробница-мавзолей, ранно християнската църква, цялата римска вила, баната към нея и пещите за керамика. Запазването им е много трудно, защото са от глина, но е предвидено в проекта. Остана да се покрие тази част от обекта, която по закон трябва да бъде съхранена, но няма да бъде запазена. Това са основите на селскостопански сгради, кошари, в северната част. Тази част няма как да бъде експонирана. Всичко запазено до момента няма нарушения, състоянието на структурите е добро", каза още Димитров. Той допълни, че до момента са консервирани 20 декара, което е безпрецедентно за български археологически обект.  

Продължаването на процеса по временната консервация на археологията край Покровник някак съвпадна с декларацията на Инициативния комитет, който вече настоява за публично оповестяване на документите, разходите и независима инспекция на място за състоянието на обекта. Временната консервация приключи преди няколко дни. Най-голямата причина за забавянето, според археолога Доц. Димитров , са действията на Инициативния комитет , които „изяли" подходящия сезон за консервация. Призна обаче че имало и други, не толкова съществени:

По принцип нещата се забавиха заради тяхната дейност. Решението за запазване беше на 21 август. Два месеца се загубиха в преговори. Обектът можеше да е преместен и реставриран преди зимата, смята Димитров. 

 Проектът за преместването на обектите, което би трябвало да започне през пролетта, е почти готов и напълно обезпечен финансово, тъй като са спестени поне 200 хиляди лв. От теренните проучвания. Ако това се случи:

"Проектът за цялостното пренасяне на гробницата и за това обектът на Покровник да бъде запазен може да бъде входиран в Министерство на културата в ранната пролет. Няма проблем 90% от обекта да бъде съхранен точно до трасето на бъдещата АМ "Струма", каза Димитров и допълни, че е на разположение за консултации относно бъдещия музей на открито.  

 И ако приемем, че временната консервация ще запази археологията от влиянието на атмосферните условия, то леко притеснителен е фактът, който сподели ръководителят на проучванията доц. Здравко Димитров, че охрана на обекта няма. Такава трябваше да осигури община Благоевград.

Репортажът чуйте в прикачения файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна