Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският сенатор Линдзи Греъм с ключови срещи в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенатор Линдзи Греъм, който е считан за много близък до президента на страната Доналд Тръмп, пристигна на изненадващо посещение в Турция. Той беше приет от президента на страната Реджеп Ердоган в президентстския комплекс "Бештепе". Срещата продължи около 2 часа и половина и на нея от турска страна присъстваха също така и президентският говорител Ибрахим Калън и ръководителят на отдела по комуникации в президенството Фахреттин Алтун. На срещата са били обсъждани двустраните турско-американски отношения и последните развития на ситуацията в Сирия. 

По-рано републиканският сенатор се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и има предвидени срещи с министъра на отбраната Хулуси Акар и ръководителя на специалните служби Хакан Фидан. 

Преди срещата Фахреттин Алтун написа в Туитър, че Турция няма да спре, докато "не пресуши терористичното блато" в Сирия. 

Междувременно говорителят на турското външно министерство заяви на пресконференция в Анкара, че американското изтегляне от Сирия не бива да обслужва дневния ред на "терористите". По думите му, Турция няма да позволи на Силите за народна защита да представляват заплаха за нея край границата ѝ. Хами Аксой   добави, че Турция подкрепя американската идея за създаване на 30-километрова буферна зона в Сирия и че тя ще бъде обсъдена с руските партньори по време на посещението на президента Ердоган в Москва на 23 януари.

Аксой беше категоричен, че въпросът за закупуването на руските противовъздушни системи С-400 е приключен. Той поясни, че Турция е прибягнала до поръчката, тъй като е имала "спешна необходимост", но разговорите със САЩ за евентуално закупуване на системи "Пейтриът" продължават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна