Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средно по 10 000 души на ден преминават през едно от ключовите кръстовища във Варна

Снимка: архив

Специална камера в центъра на Варна е броила през декември броя на пешеходците, велосипедистите и автомобилите, които са преминавали през кръстовището на булевард "Осми приморски полк" и улица "Чаталджа". Целта е резултатите да послужат на общината като отправна точка за промяна в организацията на движението, съобщи изпълнителят на дейността Иван Димитров:

"Пешеходците са средно на ден около 10 000 човека, това е доста натоварено кръстовище. Явно не сме Холандия и почти няма велопоток - по-малко от 100 човека на ден. Автомобилите са около 4 пъти повече от пешеходците. Тази камера се слага, за да можем да конкретизираме проблемите и оттам нататък инженери, дейци в Общината, да могат да направят промени - дали ще е облагородяване на градинката, която е в близост до самия булевард, или по някакъв начин направят промени в движението на автомобилите, или пък разширяване на тротоарите, това вече зависи от хората, които стоят в Общината".

Проучването е част от проекта "CityWalk" на община Варна посветен на пешеходната достъпност. Пректът се реализира  по програмата за транснационално сътруничество "Дунав 2014-20120 година."



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна