Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ямболската МБАЛ поиска да бъде завършена т.нар. "Нова болница", която се строи от 40 години

Снимка: Ани Петрова, БНР

Около 5 млн. лева са необходими за ремонт на сградния фонд  и прилежащата инфраструктура на ямболската областна болница в момента. Същевременно повече от 40 години в града се строи Нова болница, но никой не се ангажира със срок за нейното довършване. 

Ямболската многопрофилна болница е единствената в страната от павилионен тип и разполага със 17 сгради, първата от които е строена през 1912 година, а последната - през 1980 година, уточни директорът д-р Панайот Диманов:

"Средно около 1500 лева на ден се дават само за стопански разходи. От 2010 година досега, това са 7-8 млн.. Така, че думата „няма пари” не е прилично вече да се казва".

Всички тези средства могат да бъдат използвани за довършването на така наречената Нова болница в Ямбол. Нейното строителство е започнало преди 40 години и основният блок е изцало завършен, отбеляза Диманов:

"Аз такова животно и чудо в света не знам  дали има, 40 години да стои хубава, красива, здрава сграда"

През февруари се очаква да бъде представен преработеният проект на Новата болница, която ще включва и спешното отделение. Средства за довършването ще се търсят, както от държавния бюджет, така и по европейски програми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна