Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Структурите на ДБГ номинират кандидати за евроизборите до 4 февруари

Снимка: reformatorskiblok.bg

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите е решил до 4 февруари т.г. да се проведат общинските събрания за номиниране на кандидати за предстоящите Евроизбори. Това е заявил председателят на ДБГ Димитър Делчев пред тв "Европа", съобщиха от пресофиса на "Движение България на гражданите"

Националният съвет на ДБГ ще обсъди кандидатурите и ще реши в какъв формат партията ще се яви на вота, е допълнил той. 

"В настоящия парламент липсват про-европейски действия, а всичко се свежда до дребни политически интриги и погледи, обърнати на Изток. Хората се умориха от евразийския прочит на външната политика от партии като ГЕРБ, Атака, БСП и ДПС. Европа има нужда от нова визия, от нови лидери с трезв поглед в бъдещето. Особено сега, когато Великобритания е на път да напусне без споразумение ЕС. Нашите западноевропейски партньори вече са готови поотделно с план и дори проектозакони в случай, че англичаните напуснат ЕС без сделка. През това време външният ни министър рекламира действия, които са били валидни преди една година, а премиерът не е казал и една дума за съдбата на стотиците хиляди българи на Острова, каза Делчев по повод очаквания твърд Брекзит", .

Делчев е коментирал и промените в Изборния кодекс с думите: 

"Желанието на тази власт е с всички средства да се укрепи завинаги. Това обяснява защо отменят няколкото модерни неща, които постигнахме в Изборния кодекс по времето на предишния парламент, а вместо това не направиха активна регистрация, за да се изчистят 1 млн. „мъртви души“ от избирателните списъци".

От ДБГ са полагали усилия за създаване на широко обединение на демократичната общност и продължават да го правят, е изтъкнал Делчев и е припомни опасността десните избиратели да останат без представителство в ЕП, ако вместо обединение на изборите има две или повече дясно-центристки листи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна