Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва традиционната среща на Световния икономически форум в Давос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В швейцарския курорт Давос започва традиционната среща на  Световния икономически форум, която ще продължи до петък включително, съобщи БТА.
Очаква се форумът да събере повече от 1000 ръководители и членове на над 100 правителства, ръководители на водещи световни компании, на международни организации и неправителствени организации и др. 
Планирано е канцлерът на Германия Ангела Меркел да посети Давос на утре, 23 януари, за да произнесе важна реч и да присъства на дебат за европейската лидерска позиция и ценности в света. 
Икономистът Юлиан Войнов коментира пред БНР, че отказът на Тръмп да участва в световния икономически форум е заради политиката му на изолационизъм. По думите му въпреки отсъствието на ключови държавни лидери от форума, на него може да се проведе конструктивен диалог:

"При всички случаи, това отдръпване на САЩ, този изолационизъм, в който Тръмп се опитвал да вкара Съединените щати, не е добре за глобалното развитие, тъй като оттегляйки влиянието на Щатите в световен мащаб дава възможност на различни претенденти с различна визия за икономическо и политическо развитие да заемат това опразнено място"

Според Войнов, от миналата година насам Китай явно оспорва лидерството на Съединените щати като водеща политическа и икономическа сила в света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна