Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Чуждите инвестиции се сринаха с над половин милиард евро за година" е водещото заглавие на Сега. Само за седмица, двама големи инвеститори обвиха, че де изтеглят от България, добавя вестникът. Една от посочваните причини е липсата на работна ръка.

"Не достигат четири хиляди акушерки, пише на първа страница Дума. 60 на сто от завършилите тази специалност напускат страната. От години не достигат и лекари неонатолози.

Министреството на здравеопазването, цитирано от Монитор, признава, че у нас няма къде да се обучават техници за хемодиализата. Обучението се извършва от фирмите, които доставят диализната апаратура, но у нас нямат център за това.

Според Телеграф 100 хиляди гурбетчии ще си дойдат преди Брекзит. Опасяват се да не им се наложи да им се издават визи за Великобритания и затова искат да се видят с роднините си преди 29 март.

На въпрос на Сега към вицепрезидента Илияна Йотова, упълномощена да да дава гражданство, тя отговаря, че новите български граждани не говорят езика ни. С всяка изминала година напливът се увеличава, но няма молби за гражданство срещу инвестиции, казва още тя на въпрос на изданието. Йотова подчертава необходимостта от регистър на получилите гражданство, защото никой не следи какво става с хората, получили паспорта.

Темата с фалшивите решения за инвалидност, с които се източват милиони от бюджета на НОИ, е широко отразена в пресата днес.

Труд пише на първа страница "Фалшификации в ТЕЛК разкрити от прокуратурата, МВР и НОИ". "Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни." Цитиран е заместник-главния прокурор Иван Гешев, който заяви "НОИ дава парите, а няма контрол. Монитор също цитира заместник-главния прокурор , който съобщи, че най-много фалшификации са разкрити в областите Силистра и Разград. 24 часа допълва, че уреждането на фалшима инвалидна пенсия струва от 600 до 2 500 лева, по данни, съобщени вчера на специална пресконференция от Иван Гешев, директора на НОИ Ивайло Иванов и главния секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов. Заместник-главният прокурор смята, че ТЕЛК трябва да излезе от структурите на здравното министрество и да мине на подчинение на НОИ. Телеграф пише, че бивша кметица на село Раздел  вземала оп 50 лева такса за придружаване до лекарския кабинет. В одма й са открити списъци със стотици имена и лични данни, както и готови бланки за удостоверения за инвалидност.

Водещото заглавие на 24 часа е "Фирма на вдовицата на Бай Миле краде ток". МВР откри във вилни селища на Боровец манипулирани измервателни уреди. Управителят на обекта е заявил, че купуват ток от посредник.

Министър-председателят Бойко Борисов е отказал да пътува за Световния икономически форум, който се открива днес в швейцарския курорт Давос, съобщава Труд. Преди него, отказ да присъстват заявиха американският президент Доналд Тръмп и други световни лидери.

Вестник Земя пише, че утре Административния съд в Ямбол ще разгледа жалба на Ана петрова от Болярово срещу решение на Областната дирекция на Агенцията по храните за заличаване на овцефермата й като животновъден обект. Спорът от лятото на миналата година дали е имало чума във фермата продължава. Ана Петрова и съпругът й получиха мощна обществена подкрепа и животните им оцеляха по време на масовата евтаназия, припомня изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна