Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставането на ВМРО в управляващата коалиция ще зависи от изпълнението на няколко искания

| обновено на 22.01.19 в 16:22
Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

По-нататъшното участие на партия ВМРО в управляващата коалиция ще зависи от изпълнението на няколко искания, които партията обяви по-рано днес. Това заяви пред "Хоризонт" заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. 

ВМРО предлага основни приоритети за управлението на страната и смята, че фокусирането върху тях осмисля участието им във властта. Съуправляващата партия настоява пред коалиционните партньори да бъдат взети редица мерки, като смята, че без тях съществуването на управляващата коалиция е безсмислено. Мерките са в сферата на социалната политика и борбата с престъпността. Според ВМРО трябва да бъде изготвена правителствена програма за противодействие на "циганската престъпност и социалния паразитизъм". Сред другите поискани мерки са пренасочване на ресурси на МТСП за борба с пенсионерската бедност и по-справедливо данъчно облагане имуществото на богатите – включително данък "Лукс".

"Това са нещата, които слагаме за обсъждане на масата и всъщност от отношението на нашите партньори към тези идеи ще зависи нашето отношение към тях. Това означава, че ние поставяме на висок глас на нашите партньори, напомняме им, че сме влезнали в управлението с конкретни цели. Участието им в управлението, подкрепата за управлението е свързано с реализацията на тези цели", каза Веселинов.

От ВМРО остро се противопоставят на междуличностните противопоставяния в "Обединени патриоти". Искрен Веселинов, който е и заместник-председател на парламентарната група на патриотите, осъди поведението на "Атака" и подложи под съмнение бъдещето на малката коалиция в настоящия формат:

"Не мога да приема за нормално примерно телевизията на "Атака" да излъчва цигански митинги и да тиражират обвинения към Каракачанов, чиято оставка се иска на тези митинги. Ние или сме в един отбор, или просто нямаме място един до друг в парламента и в управлението. Има различни варианти за коалицията. Може малката коалиция изобщо да не продължи. Може да продължи без един или без друг партньор, може да продължи без нас. Не знам. Всякакви варианти има. Това е нашето виждане за това как трябва да се случват нещата".

От пресцентъра на ВМРО съобщиха, че гражданско обединение е издигнало кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат. Това е станало на кръгла маса с участие на интелектуалци, учени, академици и родолюбиви организации, сред които Георги Марков, Андрей Слабаков, Александър Гребенаров, Симеон Ананиев, Ганчо Ганчев. По време на събитието е прочетена декларация в подкрепа на кандидатурата на Ангел Джамбазки за евродепутат, в която се посочва, че той е човекът, който може да отстоява българския интерес в Европейския съюз и интересите на Балканите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна