Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Получилите българско гражданство срещу инвестиции не са много

Снимка: БУЛФОТО

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че получилите българско гражданство срещу инвестиции чужденци не са много.

След приключването на Съвет "Външни работи" в Брюксел тя заяви, че работната група в Министерството на правосъдието, която от година работи по предложения за изменение на закона за българското гражданство, почти е приключила работата си. Тя уточни и в какви посоки се търсят промените:

"Една от посоките е наистина анализ на тестовете, свързани с възможност за придобиване на българско гражданство срещу инвестициите и това дали те са имали ефект, де факто дали са постигнали целения ефект, а именно привличане на инвестиции. Работната група, по моя информация, е приключила с работата си и на 30-и януари този месец, другата седмица, предложеният от работната група в Министерство на правосъдието законопроект ще бъде обсъден на Съвет за развитие. Там посоките са, разбира се, не само във връзка с придобиване на българско гражданство по инвестиции, но по моя информация - първо, този доклад на комисията се отнася за всички държави и той е с преглед на законодателството по придобиване на гражданство във всички държави и може би ще съдържа призив малко да синхронизираме законодателствата си в тази посока, тоест по отношение на придобиване на българското, което дава всъщност и европейско гражданство, но в никакъв случай не са много така наречените „златни визи“.

В доклад, който се очаква да бъде публикуван утре, Европейската комисия ще предупреди страните членки на ЕС, които позволяват богати чужденци да получават тяхно гражданство или постоянно жителство на своя територия срещу големи инвестиции, че това носи много сериозен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци. Според Ройтерс в документа се отбелязва, че единствените три такива страни от Евросъюза са България, Малта и Кипър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна