Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зия Селчук:

Броят на предметите в турските училища може да намалее наполовина

Броят на предметите, преподавани в турските училища, може да намалее наполовина. Това съобщи в телевизионно интервю министърът на образованието на страната Зия Селчук.

По думите на министър Селчук не е възможно в основното образование децата да вземат 15-16 различни предмета и да се очаква да ги разбират в дълбочина, поради което техният брой със сигурност ще бъде намален.

Според него засега идеята се натъква на съпротивата на учителите, тъй като всички преподаватели смятат, че техните предмети са важни и не искали да се отказват от тях. Целта е засилване на началното и основното образование в страната, поясни Зия Селчук.

Турският образователен министър добави, че през март ще бъде представена програма, която ще влезе в сила догодина. Той също така анонсира и създаването на средни училища в партньорство с големи държавни промишлени предприятия с гарантирана заетост за завършилите ги. В тези технически училища няма да има фиксиран курс на обучение.

Просветният министър съобщи още, че министерството, а не университетите както досега, ще издава разрешителните за преподаване за хора, които искат да са учители, но висшето им образование е по различна от педагогическа специалност.

Зия Селчук оповести и че прилагането на новия учебен план за техническите училище ще започне тази година. Според него без такова обучение, неравенството в доходите ще расте, тъй като всеки иска да има университетска диплома и е необходимо предлагане на реалистично и полезно решение на въпроса.

Редица експерти в последните години бяха обезпокоени от промените в учебната програма, включващи засилване на ролята на религиозното образование и от коментари, поставящи под въпрос устоите на светското образование в Турция.

В страната има 18 млн. ученици. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна