Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници внесоха в МС визия за дългосрочното развитие на Пирин

pirin
Снимка: Теодора Михова

Природозащитници внесоха в Министерския съвет визия за дългосрочното развитие на Национален парк Пирин и призоваха правителството да поеме своята отговорност в опазването на природните ресурси на страната. Докладът е изготвен по поръчка на Фонда за дивата природа и предлага конкретни мерки за осигуряването на устойчиво бъдеще за общините в региона.

Природозащитниците подчертават, че има много неизползвани възможности за развитието на местния поминък в региона. Константин Иванов от WWF каза:

"Има много възможности, които са напълно неизползвани за СПА туризъм. Районът около Пирин е пълен с извори, но да сте чували някой да ходи на СПА курорт в Симитли?".

Екологът Екатерина Раковска допълва:

"Това е и апел към държавата да насочва парите си не само към община Банско, а и към останалите общини, не само към зимния туризъм, а и към други неща".

Според Иванов туризмът може да се развива и без да застрашава териториите на национален парк "Пирин":

"Например пешеходен туризъм, това е толкова елементарно. Българинът обича да  ходи на планина. Когато им кажеш, че това е обект от световното наследство на ЮНЕСКО поради своите невероятни пейзажи, поради своите 300-годишни гори, всеки би отишъл там".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна