Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ уведомиха Русия, че окончателно напуснат Договора за ликвидиране на ракетите

Германия: Русия трябва да прекрати нарушенията на договора за ракетите със среден и малък обсег

Сергей Рябков - заместник-министър на външните работи на Руската федерация
Снимка: Николай Кръстев

Съединените щати са уведомили Русия по дипломатически канали, че решението им да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е окончателно и не представлява покана за диалог. Това съобщи руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков на брифинг за журналисти и акредитираните в Москва чуждестранни военни аташета.

Москва не е нарушавала договора и разглежда решението на Съединените щати за излизане от споразумението като несъстоятелно и нищожно от правна гледна точка. Затова засега документът остава в сила, посочи Рябков. Той добави, че Русия ще продължи да смята условията на договора за задължителни за изпълнение. По думите му, Москва е готова да води пълноправен диалог за запазване на споразумението при отчитане на опасенията на всяка от страните и без контрапродуктивни ултиматуми.

„Договорът трябва да бъде съхранен. Изборът е на американската страна“, подчерта Сергей Рябков.

На 15-и януари в Женева се състояха руско-американски консултации. Съединените щати настояха Русия да се върне към изпълнението на договора, като унищожи ракетата 9М729. Москва от своя страна прикани Вашингтон да се откаже от езика на ултиматумите и да обсъди конкретни мерки за спасяването на документа.

Русия трябва да прекрати нарушенията на договора за ракетите със среден и малък обсег, за да може той да има шанс да оцелее, каза германският външен министър Хайко Маас. Той заяви, че е обсъдил с Москва бъдещето на договора, ограничаващ надпреварата във въоръжаването.

Русия призна съществуването на нова система крилати ракети, но отрече да го е нарушавала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна