Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталунски ексминистър обяви от затвора, че ще се кандидатира за кмет на Барселона

Една от последните снимки на бившия вътрешен министър на Каталуния Жоаким Форн преди да влезе в Затвора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият вътрешен министър на Каталуния Жоаким Форн, който е в затвора за участието си в неуспешния опит за отцепване на областта от Испания през октомври 2017 г., обяви кандидатурата си за кмет на областната столица Барселона, предаде Франс прес. Форн огласи в Туитър решението си да се бори за кметското място на общинските избори на 26 май. Така той става кандидат на сепаратистката Европейска демократична партия на Каталуния на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, за да не бъде съден от испанските власти.

Сред основните съперници на Форн са: водачът на сепаратистката "Републиканска левица на Каталуния" - Ернест Марагал; настоящият кмет от левицата Ада Колау, както и роденият в Барселона бивш френски премиер Манюел Валс, чиято кандидатура се подкрепя от либералната партия "Сиудаданос".

Форн и още единадесет бивши сепаратистки ръководители предстои да бъдат съдени от испанския Върховен съд. Прокуратурата иска за него присъда от 16 години затвор за "бунт и злоупотреба със средства".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна