Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският институт показва филм и изложба, свързани със спасяването на полските евреи


Документална изложба по повод международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, се открива тази вечер в Полския институт в София. В текст и снимки историята е разказана от Института за национална памет във Варшава. Освен изложба довечера ще бъде прожектиран и документален филм - „Разказ за Жегота“, в центъра на който са събитията от края на 1942 г., когато окупационният терор е достигнал своя връх. Входът и за двете събития е свободен.

Изложбата, подредена в Полския институт е за „Жегота“. Под това кодово име съществува Съветът за помощ на евреите - уникална нелегална организация, чиято цел е била да спасява евреите, масово избивани от нацистите по време на Втората световна война. "Жегота" съществува в периода 1942-1945 година. Изложбата проследява историята на създаване на организацията, нейните структури и двигателите й в различни градове, както и организираните от нея акции, спасени лица и съдбата й след войната, разказва Ярослав Годун - директор на Полския институт в София:

„Това е документална изложба за хора, които помагали на своите сънародници евреи в окупираната Полша през Втората световна война. Тази изложба показва как е действала полската държава и какво е правила за спасяването на еврейските си сънародници. В нея има 18 пана и е много интересно, защото хората, които ще представим в нея, те вече са известни в България.

Според германските  разпоредби, които са в сила по време на окупирана Полша, хората, укриващи евреи, получавали смъртна присъда, затова намирането на убежище е било изключително трудно. Когато са били укривани еврейски деца, това се е случвало най-често в приемни семейства или сиропиталища. Така във Варшава от детския отдел на „Жегота“, управляван от Ирена Сендлерова, са спасени тези хиляди деца от Варшавското гето.

Спомени на хора, спасени от "Жегота", архивни кадри и интервю със самата Ирена Сендлерова, направено през 2003-та година, 5 години преди тя да почине, са включени в документалния филм "Разказ за Жегота“.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна