Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно проучване на ЕЦБ отчита влошаване на растежните перспективи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, понижиха своите прогнози за растежа на икономиката на еврозоната през настоящата и следващата година, визирайки разочароващите икономически данни от края на 2018-а година, както и по-слабата глобална търговия, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Докладът идва само ден, след като ЕЦБ отбеляза, че има влошаване на европейските икономически перспективи, отваряйки по този начин врата за нови стимулиращи икономиката мерки.

Според ново тримесечно проучване сред повече от 50 професионални анализатори, което се поръчва от ЕЦБ, но без да представлява мнението на екипа икономисти на централната банка, БВП на еврозоната се очаква да нарасне с 1,5% през тази и през следващата година, което е под предишните прогнози (от октомври 2018-а) за растеж с 1,8% през 2019-а и с 1,6% през 2020-а година. За 2021-а година се очаква растеж на БВП от 1,4%, което е под дългосрочна прогноза (до 2023-а година)за експанзия с 1,5%.

Това представлява втора поредна низходяща ревизия на прогнозите на професионалните анализатори, до които се допитва ЕЦБ, като те посочват като ключови причини за занижените оценки "влошаващите се икономически данни в края на 2018-а и слабото началото на настоящата година, както и по-ниската глобална активност, която води до отслабване на световната търговия".

Икономическата експанзия може да се окаже дори още по-слаба при евентуален "твърд" Брекзит, по-нататъшна ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, или при разпространение на китайското икономическо забавяне към останалите нововъзникващи пазари, се посочва в доклад на ЕЦБ.

Професионалните анализатори намалиха и прогнозите си за инфлацията в еврозоната (за хармонизиран HICP индекс) през настоящата година до 1,5%  и до 1,6% през 2020-а година спрямо предходната им оценка за стабилно повишаване на потребителските цени с 1,7% през тази и през следващата година. Те продължават да залагат на инфлация от 1,7% през 20201-а година, но в същото време намалиха оценката за дългосрочната инфлация (до 2023-а година) до 1,8% от 1,9%.

"Това най-вероятно отразява по-голямата низходяща ревизия на прогнозните цени на петрола, като за първата половина на 2019-а година се очаква те да бъдат със 17% по-ниска в евро, отколкото при предишното проучване", се отбелязва в последната анкета на ЕЦБ.

Професионалните анализатори запазиха прогнозата си за ниво на безработица от 7,8% през 2019-а година, но повишиха слабо до 7,6% от 7,5% оценката си за безработицата през 2020-а година. Според дългосрочната прогноза, безработица ще стабилизира към 2023-а година на ниво от 7,5% (без промяна спрямо предходната аналогична анкета).

Таблица с икономически прогнози на анкетираните от ЕЦБ професионални анализатори

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна