Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските фондови борси близо до двумесечни върхове

В петък европейските акции поскъпват до близо двумесечни върхове, тъй като инвеститорите реагират позитивно на серията силни финансови отчети на американски и европейски компании главно от технологичния сектор, като и на отслабването на еврото на валутния пазар, което пък оказва подкрепа на акциите на водещите автомобилните компании на стария континент.

Позитивните нови около процеса на Брекзит също допринасят за днешното солидно представяне на европейските борси. Изключение прави само борсата в Лондон, където търгуваните акции на мултинационалите компании реагират негативно на рязкото поскъпване на британската лира към двумесечен връх от 1,3138 долара в резултат на новината, че Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия е решила да подкрепи "План Б" на Брекзит сделката на Тереза Мей при предстоящото през следващата седмица гласуване в парламента.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 нараства с 0,6% след вчерашно повишение с 0,2%, търгувайки се в най-високо нива от началото на декември и е на път да отбележи растеж за четвърта поредна седмица.

Най-силен ръст от 1,3% бележи немския фондов индекс DAX 30, като инвеститорите игнорират поредното слабо бизнес проучване на института Ifo за бизнес нагласи в Германия през януари и акцентират върху относително слабото евро, което допринася за рязко поскъпване на акциите на автомобилите компании. Еврото се търгува около 1,1340 долара, след като вчера се понижи до 6-седмично дъно около 1,1289 нивото като реакция на пресконференцията на шефа на ЕЦБ - Марио Драги.

Акциите на автомобилни гиганти като BMW, Daimler и Volkswagen поскъпват с между 2% и 4%, докато акциите на френските Renault и Peugeot нарастват съответно с над 5% и с 1,6%, което допринася за повишение на основния индекс на борсата в Париж CAC 40 - с 0,95%. Солидният ръст на акциите на Renault е в резултат на избирането на новия шеф на компанията Тиери Болоре. Италианският индекс MIB пък нараства с 0,77%.

Поскъпването на британската лира спрямо долара и еврото в резултати на спекулациите за политически пробив в парламента на страната около Брекзит сделката на Тереза Мей обаче ограничава поскъпването на британския фондов индекс FTSE100 до едва 0,13%.

Скок с 2,5% има при акциите на Ericsson, след като шведската компания за телекомуникационно оборудване отчете намаляване на нетните загуби през последното тримесечие благодарение на продължаващото търсене на оборудване за 5G мрежи.

Фючърсите и на трите основни американски фондови индекси също отчитат добри повишения преди началото на реалната търговия на Уолстрийт, отново благодарение на акциите на технологичните компании, като инвеститорите акцентира върху силните финансово отчети на компании като Texas Instruments, Xilinx Inc and Lam Research, игнорирайки по-слабите резултати на Intel, които доведоха до силен спад с над 6% на неговите акции на извънборсовия пазар.

Фючърсите на DJIA нараства с малко под 200 пункта (с 0,76%), на широкия индекс S&P500 - с 0,77% и на Nasdaq 100 - с 1,06% около час преди старта на търговията на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени