Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянска област остава в бедствено положение, но ситуацията се нормализира

Спират влизането на коли от Проглед към Пампорово, за да се изтеглят туристите

Поетапно бе възстановено електрозахранването в общините Доспат и Борино

3
Военнослужещите от състава на 101-ви Алпийски батальон в разчистването на пътя гр. Смолян - Пампорово.
Снимка: Министерство на отбраната

В Смолянска област обстановката постепенно се нормализира. Бедственото положение обаче ще остане в сила, докато се отворят всички участъци от републиканската мрежа и се възстанови електрозахранването във всички населени места.

Във всички населени места на община Доспат електроснабдяването е възстановено - каза областният управител на Смолян Недялко Славов: "Не повече от 10 в Смолянска област са населените места без ток, главно малки села в общините Смолян и Борино. Нормализира се ситуацията и по пътищата. Нормално се изтегля трафикът от Пампорово, но колоната от автомобили е образувана поради многото туристи, които са в курорта. Затова беше създадена временна организация на движението и г оляма част от автомобилите се насочваха към прохода Рожен, където ограниченията отпаднаха в ранния следояд. Все още е затворен Превала и ще насочим усилията си тази вечер и утре за отваряне на този проход, както и на останалите проблематични участъци от републиканската пътна мрежа и ще прецени областният кризисен щабна свое заседание утре дали да отмени бедственото положение. Но това ще стане след като всички населени места бъдат електроснабдени".

Пробит е пътят до смолянското село Мугла и се доставени храни за населението с високопроходима техника. Утре денят е учебен за всички общини на областта. Само в община Доспат няма да учат до сряда включително.

Вече са проходими основните пътища в Смолянска област. Отворен за движение е пътят Пампорово - Стойките. Преди час бе въведено ограничение за движение в посока от Проглед към Пампорово, като движението от Проглед към Чепеларе става еднопосочен. Затворен за движение остава прохода Превала. Отпадна ограничението за движение с вериги през прохода Рожен.

Поетапно се възстановява електрозахранването в общините Борино и Доспат като очакванията са до края на деня ток да има навсякъде. В община Смолян без ток са селата Арда, Могилица, Сивино и Горово и ако екипите не успеят да възстановят електрозахранването има готовност да се осигурят агрегати. Работи се и по отваряне на пътя за село Мугла, което от дни е без ток и доставки на хранителни продукти. Кметът на Смолян Николай Мелемов увери.

"Има пропаднал път между село Ряка и Катраница, работи се вече, в селище Еленска е възстановен пътят и Мугла, както винаги е критична точка. Овладяно е положението, няма бедстващи хора".

Областният управител Недялко Славов допълни:

"От утре се възстановяват учебните занятия, тоест грипната ваканция няма да бъде удължавана в цялата област. Оставаме право на кметовете според ситуацията в съответната община да се прецени, те имат това право, дали да обявят дните за неучебни".

Бедственото положение остава в сила докато се отворят всички участъци от републиканската мрежа и се възстанови електрозахранването във всички населени места.

От 14 ч. се ограничава движението през Проглед-Пампорово, за да могат туристите да се придвижат спокойно, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

„В 14 часа ще въведем ограничения на прохода на Проглед и ще забраним влизането на коли от Проглед към Пампорово, което ще позволи изтеглянето на трафика от Пампорово към Проглед и Чепеларе, тоест този път от Пампорово към Проглед и Чепеларе ще е еднопосочен. Трафикът от областния град приоритетно се насочва през прохода Рожен, където в 14 часа ще отпаднат ограниченията за придвижване с вериги. Пътуващите от езерата и посока вътрешността на страната ще бъдат пренасочвани през Смолян и прохода Рожен. Идеята е максимално да намалим входящият трафик към курорта Пампорово, за да можем да изтеглим хората, които са там“, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Нормална е проходимостта на Рожен и Пампорово“, каза той по-рано през деня.

„Ограниченията остават предвид факта, че трябва да имаме възможност да реагираме в по-екстремни ситуации, тъй като се предполага следобед интензивен трафик от и към курорта Пампорово, както и към областният град. Възможно е преминаването с вериги през прохода Рожен и Пампорово. Затворен остава проходът Превала, както и пътят Момчиловци-Лъки“, каза Недялко Славов.

Обстановката в родопската част на Пазарджишка област се нормализира. Все още продължава работата по отстраняването на аварии по електропроводните мрежи, които вчера оставиха 11 селища без ток. В момента засегнатите райони се захранват с електричество посредством агрегати, осигурени от И ВИ ЕН.

Всички общински пътища са проходими при зимни условия. Няма изолирани бедстващи хора.

В курортните комплекси в родопската част на областта обстановката е нормална. Остава ограничението за тежкотоварните камиони по направлението Батак-Доспат и Велинград-Сърница.

Усложнена остава обстановката в община Сърница, където второ денонощие не може да бъде открита аварията по електрическото трасе Сърница-Медени поляни. Работата там е затруднена заради труднопроходимия планински терен. Градът и околните села и тази нощ ще се захранват с ток чрез агрегати. Днес беше разчистен пътят до хотелите край язовир Доспат, където имаше блокирани от снега туристи. Към момента няма бедстващи хора, с изключение на три семейства, които остават изолирани в планината.

В момента има три изолирани семейства, които живеят в горски къщи на три километра от Медени поляни. Въпреки предупрежденията те са предпочели да останат в гората, каза кметът Неби Бозов: "Създават паника в момента. Съгласете се ,че над метър сняг само военна техника може да пробие. Но те там си имат животни, всичко си имат, не вярвам да бързат за храна, по-скоро искат да им се отвори пътят. Но когато се справим с другите, ще помолим Горското стопанство имат верижна техника, ако успеят те да пробият пътя. Много тежък е снегът и много трудно се чисти".

Обстановката в останалата част на областта е спокойна.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването в някои райони на Благоевградска област. Подмяната на скъсани проводници и паднали стълбове се извършва в курортните местности „Семково“ и „Попови ливади“. Без ток са няколко планински села в община Якоруда, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, както и вилни зони в района на Папаз чаир. Очаква се на места работата по отстраняване на авариите да продължи и утре, заради снега, който е около 1 метър и стръмния терен.

Повечето проблеми с електрозахранването в Благоевградска област са отстранениОще от сутринта аварийните екипи на електроразпределителното дружество са започнали работа по възстановяване на паднали над 30 електрически  стълба и  скъсани проводници.

Най- труден е достъпът до високопланинските села и курортни местности, където снежната покривка е над един метър, като на повечето места пътищата са заледени и труднопроходими.

До късния следобед електрозахранването ще бъде възстановено във всички населени места, увериха от ЧЕЗ.

Продължава почистването и на пътната мрежа в планинските  райони. Заради сложната  обстановка отново е въведена забрана за движение на камиони над 12 тона през прохода Папазчаир.

От Столичната община предупреждават шофьорите, които днес тръгват с автомобилите си към Витоша, да носят вериги.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна