Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на промишлената експанзия в еврозоната през януари до 4-годишно дъно

Промишленият растеж в еврозоната се забави през януари до 4-годишно дъно в резултат на рязко намаляване на новите поръчки до близо 6-годишно дъно, което предполага, че промишленият сектор ще се отрази негативно на икономиката в региона на единната валута, показват окончателните данни от проучване на агенция IHS Markit, потвърждаващи предварителната оценка и не даващи повод за оптимизъм в началото на новата година.

Промишленият PMI индекс се понижи през януари за шести пореден месец до 50,5 пункта от 51,4 пункта през декември 2018-а година. Въпреки че индексът все още продължава да задържа над важното ниво от 50 пункта за 67-и пореден месец (трайно задържане на индекса над това важно ниво за всеки един от месеците от юли 2013-а година насам), това е неговото най-ниско ниво от ноември 2014-а година.

Индексът PMI, оценяващ само промишленото производство, се понижи до 50,5 пункта от 50,7 пункта през декември (под предварителен индекс на ниво от 51,0 пункта), достигайки пет и половина годишно дъно. Индексът на новите експортни поръчки остана за четвърти пореден месец под важното ниво от 50 пункта, докато общият индекс на новите поръчки се понижи до ново 4-годишно дъно, което е ясен знак за продължаващо намаляване на производствените поръчки и сигнал, че промишленият сектор в еврозоната е все по-силно притеснен от глобалните търговски бариери.

Протестите във Франция, автомобилният сектор, който продължава да изпитва проблеми, политическата несигурност и нарастващия търговски протекционизъм, бяха цитирани от промишлените мениджърите като причини за забавянето на бизнес активността в сектора, отбеляза IHS Markit.

"Януарският PMI индекс увеличава вероятността производственият сектор да се окаже в рецесия и да действа като спирачка за икономическия растеж през първото тримесечие", посочи главният икономист на агенция IHS Markit Крис Уилямсън. "Тревожното е, че по-слабите от очакваните продажби означават, че складовете се запълват с непродадени стоки, като се предполага, че фирмите ще трябва да намалят експлоатационния си капацитет през следващите месеци, ако търсенето не се възстанови, което е лошо за бъдещия растеж на производството", предупреди той.

По-рано днес агенция Markit представи резултати от свои аналогични проучвания за промишлената активност в четирите водещи икономики на еврозоната. Промишлените PMI индекси на Германия и Италия се оказаха в негативна територия (под важното ниво от 50 пункта), докато аналогичните индекси във Франция и Испания отбелязаха подобрение.

Германският промишлен PMI индекс се срина през януари до 49,7 пункта от 51,5 пункта през декември и под предварителен индекс на ниво от 49,9 пункта, достигайки 50-месечно дъно.

Аналогичният индекс на Италия пък се влоши до 47,8 пункта от 48,8 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-ниско ниво от май 2013-а година и задържайки за втори пореден месец под важното ниво от 50 пункта.

Френският промишлен PMI индекс нарасна до 51,2 пункта от 49,8 пункта през декември, потвърждавайки предварителната оценка на агенция Markit, докато аналогичният индекс на Испания се повиши през януари до 52,4 пункта от 50,5 пункта месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна