Eмисия новини
от 03.00 часа

Яйцето или кокошката? Нови разкрития

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадски биолози са открили как пилетата успяват да пробият черупката на яйцето, което по принцип е направено така, че може да издържи натиск на маса, която е три пъти по-голяма от тази на кокошката, пише Science Advances.

Според изследването черупката на яйцето се състои от три слоя наноструктури, които имат различна здравина, еластичност и други механични свойства. Тези структури имат свойството да променят своите характеристики в зависимост от размера на зародиша, а в момента на излюпването намаляват своята плътност и здравина, за да може пилето да пробие черупката.

Учените са използвали ускорител на частици и нарязали черупката на кокошето яйце на тънки слоеве, които изследвали.

Според тях черупката е изградена от високотехнологични материали, съчетаващи в себе си нано- и биотехнологии и се състои от три слоя нанокристали на калциевия карбонат.

Начинът, по който се формира кристалът, зависи от специален белтък. Колкото е по-голям белтъкът, толкова черупката е по-здрава.

Когато количеството белтък намалее, излюпващото се пиле може лесно да пробие черупката, но все пак тя запазва известна здравина, което я предпазва от външни влияния.

Учените се надяват, че откритието ще им позволи да създадат модифицирани кокошки, които ще могат да снасят по-здрави яйца и така да се избегне бракът, който обикновено е между 10 и 20 %. 


Още от

Регистрираха "марсотресение"

публикувано на 24.04.19 в 08:59

„Тесла“ работи над „роботакси“

публикувано на 23.04.19 в 12:49