Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С нови специалности, ремонти и спечелени дела започна кандидатстудентската кампания на НСА

проф. Красимир Петков - декан на факултет „Спорт“ в НСА "Васил Левски"
Снимка: НСА

С 4 нови специалности, ремонт на тенис кортове, реновиране на сградата на улица „Гургулят“, строеж на многофункционална спортна зала и спечелени дела за земята на водната база край Несебър . С тези новини Националната спортна академия „Васил Левски“ започна новата си кандидатстудентска кампания.

„Броят на кандидат-студентите и тази година е лимитиран от капацитета, който има Спортната академия. Това са 400 студенти, които трябва да приемем държавна поръчка. Платеното обучение не е лимитирано“, заяви специално за БНР проф. Красимир Петков - декан на факултет „Спорт“ във висшето спортно училище.

69 вече са спортовете за които студентите получават квалификация за треньор, уточни проф. Петков.

„Квалификацията на специалистите е насочена основно към развитието на спорта и то не само на елитния, но и на спорта като цяло. Основната грижа на спортният педагог е да запази здравето на спортуващите, а след това да развие неговите качества. През 2019 година няма да изневерим на традицията и ще разкрием 4 нови специалности – скейтборд, народна топка, кендо, айкидо“

За спечелените дела:

„това са едни дела, които се водят повече от 10 години. Към настоящият момент над 80 процента от делата, които сме завели са спечелени. Още няколко очакват окончателни решения. Направили сме постъпки пред МС да излезе с постановление, което да възстанови териториите, които независимия съд ни върна. Това от друга страна ни даде възможност да направим редица подобрения по базата – новия корпус вече е със соларни панели, изолирани са голяма част от помещенията. Има нова интернет връзка“, разясни декана на факултет „Спорт“.

За ремонтите:

„На улица „Гургулят“ се завършват основните части на сградата. Многофункционалната зала е почти готова. Няма закъснение на проекта.

През 2019 година плановете на ръководството са първо да бъдат изградени тенис кортовете в централната част на Спортната академия. Това са 2 корта, които са изключително амортизирани. При първа възможност, тъй като има подписан договор, строителят е поел ангажимент да ги изгради до края на летния сезон.

С решение на Академичното ръководство бяха направени постъпки за изтеглянето на кредит, който да бъде използван за реновиране на 15 блок. Това ще даде възможност първо да реновираме ниското тяло- енергийна ефективност, изграждане на интернет връзки, изцяло подновяване на канализационните и на вентилационните системи. След, което ще се премине към ремонта на високото тяло. Надявам се до 2-3 години този ремонт да приключи“, завърши проф. Петков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна