Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секретно заседание на немското правителство относно ролята на "Хуавей" в изграждането на мобилни 5G мрежи

Снимка: БТА

Немският кабинет ще проведе в сряда секретно заседание, на което да обсъди предпазни мерки по отношение на възможното участие на китайския технологичен гигант Huawei Technologies в изграждането на мобилните мрежи от пето поколение (5G), съобщи всекидневникът "Ханделсблат", цитирайки неназовани правителствени източници, предаде Ройтерс.

Компанията "Хуавей" е изправена пред все по-затегнат международен контрол относно връзките й с китайското правителство и подозренията, че Пекин може да използва нейната технология за шпиониране - обвинения, които технологичният гигант продължава да отрича.

Според "Ханделсблат" срещата в сряда ще се съсредоточи върху това дали каталогът за сигурност, изготвен от Федералната агенция за мрежите и Агенцията за киберзащита, съвместно с правилата за сертифициране и споразумението с Китай да няма двустранен шпионаж, ще бъдат достатъчни, за да гарантира, че бъдещите германски 5G мобилни мрежи ще са безопасни.

Секретната сесия ще се проведе след редовното заседание на германския кабинет, като участие ще вземат германските министри на външните работи, на вътрешните работи, на икономиката, финансите и транспорта. Те ще обсъдят и мерките, предложени през миналата седмица от Deutsche Telekom, относно защита на националната сигурност.

Във вторник канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия се нуждае от гаранции, че "Хуавей" няма да предоставя данни на китайската държава, преди водещият доставчик на телекомуникационно оборудване да може да участва в изграждането на мобилна мрежа от пет поколение в страната.

През януари вестник "Ханделсблат" съобщи, че германското правителство обмисля активно по-строги изисквания за сигурност и други способи, за да изключи китайският технологичен конгломерат Huawei Technologies от изграждането на мобилна мрежа от пето поколение (5G) в страната.

Разискванията ще отбележат съществена промяна в позицията на германското правителство от миналия октомври, когато то заяви пред немските депутати, че не вижда правно основание за изключване на продавачи от предстоящ търг за изграждането на 5G мобилна мрежа. Тази промяна е факт с оглед на отправените от Вашингтон многократни предупреждения.

Неотдавна правителството обаче посочи пред депутатите от Бундестага, че сигурността на 5G мрежите е "изключително значима" и ще е ръководна при предстоящите му решения, съобщава "Ханделсблат".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна