Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21% от капацитета на разклонението на „Турски поток“ на наша територия остава свободен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

21% от капацитета на разклонението на газопровода „Турски поток“ на наша територия остава свободен, след като „Булгартрансгаз“ сключи договорите с фирмите, желаещи да пренасят синьо гориво по бъдещата тръба. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

На проведения търг участваха три фирми - руската „Газпром“, която резервира най-голям капацитет, швейцарската МЕТ и „Булгаргаз“, която обаче не запази количества.

С крайното решение на „Булгартрансгаз“ се постига това, за което настояваше регулаторът, свързано както с разнообразяването на доставките, така и с либерализацията на пазара на природен газ, посочи Иван Иванов:

„Ако беше даден изцяло на „Газпром“, това щеше да означава, че количествата търгувани природен газ на хъб „Балкан“ нямаше да има откъде да напуснат страната“.

На въпрос, не е ли притеснително, че 79%, които остават, са почти изцяло резервирани от „Газпром експорт“, Иванов отговори:

„Това е въпрос на КЗК. Дали има в случая нарушаване на принципите на конкуренцията, не е въпрос, който нашият регулатор енергийният обсъжда“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени