Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на декемврийския търговски излишък на Германия след изненадващ подем на износа

Търговският излишък на Германия се разшири през декември 2018-а година до 6-месечен връх в резултат на изненадващ подем на износа при малко-сдържано повишение на вноса, показват данни на федералната статистика Destatis, които могат отчасти да отслабят притесненията, свързани със забавянето на водещата европейска икономика.

Според Destatis германският експорт нарасна през декември с 1,5% спрямо ноември, когато се сви с 0,3% при очаквания на финансовите пазари за по-умерен растеж с 0,4 на сто. В същото време вносът в Германия се увеличи с 1,2% при очаквания за повишение с 0,5% и след спад с 1,3% месец по-рано.

В резултат на по-добрия подем на износа, отколкото на вноса, търговският излишък на Германия на сезонно-коригирана база се разшири до 19,4 млрд. евро от 18,4 млрд. евро през ноември, достигайки най-голям размер от юни 2018-а година насам. Осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за позитивен търговски баланс в размер на около 18,5 млрд. евро.

На некоригирана годишна база обаче германският износ през декември се понижи с 4,5% (спрямо декември 2017-а) до 96,1 млрд. евро при стабилизация на вноса на ниво от 82,1 млрд. евро. Това доведе до рязко свиване на търговския излишък на некоригирана база в края на 2018-а година до 13,9 млрд. евро спрямо спрямо позитивен баланс за 20,4 млрд. евро през ноември. Декемврийският износ към другите страни-членки на ЕС се понижи с 4,6%, към тези от еврозоната - с 4,1%, а експортът към останалата част на света се понижи с цели 5,5 на сто.

В рамките на цялата 2018-а година германският експорт нарасна с 3,0% до 1,3179 трлн. евро, докато импортът се повиши с 5,7% до 1,090 трлн. евро, като и износът и вносът надвишиха предишните рекордни стойност от 2017-а година. Търговският излишък за миналата година обаче се понижи до 227,8 млрд. евро от позитивен баланс за 247,9 млрд. евро година по-рано.

Днешните малко по-добри декемврийски експортни данни следват серия негативни икономически индикатори, главно от производствената сфера, които засилиха опасенията, че водещата европейска икономика може да се окаже в "техническа" рецесия в края на 2018-а година (свиване на БВП за две поредни тримесечия). В четвъртък Европейската комисия пък понижи рязко прогнозите си за растежа на германската икономика през 2019-а година до 1,1% спрямо предишна оценка за експанзия от 1,8 на сто.

Нарастването на германския износ през декември идва в момент, когато немският експорт се намира под силен негативен натиск, който е свързан с проблемите в развиващите се пазари, търговското напрежение в световен план, протекционистката политика на САЩ, охлаждането на китайската икономика и засилващите се страхове за твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без одобрено споразумение).

Немската статистика представи и данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът по баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика и включва движението на стоки, услуги и инвестиции, се понижи до 21,0 млрд. евро от 21,4 млрд. евро, а за цялата 2018-а година се сви до 249,1 млрд. евро спрямо 261,2 млрд. евро през 2017-а година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени