Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят три различни варианта за мита върху вноса на автомобили от ЕС

Търговският департамент на САЩ обмисля три различни варианта за тарифите за внос на автомобили от Европейския съюз, включително нова опция, засягащата и електрическите автомобили, съобщава в петък немското издание WirtschaftsWoche, цитирайки източници, близки до ЕС.

Първият вариант е да се увеличат митата за леките автомобили от сегашните 2,5% до 10%, изравнявайки по този начин тарифите, които в момента се налагат от ЕС за колите, които се внасят от САЩ.

Вторият вариант, който до скоро не е бил обсъждан, изглежда включва митнически налози, които обаче да бъдат ограничи до технологично напреднали автомобили, като електрически автомобили, както и за части и компоненти за тях.

Третата опция, която е била предложена от самия президент Доналд Тръмп, пък ще включва облагане с митa в размер на цели 25% на всички автомобили и авточасти, внасяни от ЕС.

Преди време еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом изрази увереност, че Вашингтон няма да осъществи заплахата си за налагане на тарифи върху вноса на автомобили от ЕС, но предупреди, че ако все пак се премине към въвеждането на такива мита, Брюксел ще реагира съобразно това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна