Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събраха парите за делото срещу РИОСВ Варна

Снимка: Ани Петрова, БНР

Приключи кампанията за събиране на средства по делото за добива на природен газ в Генерал Тошево. Сумата от 5700 лв. беше необходима, за да се заплати за експертно-техническата експертиза, назначена по делото от Варненския административен съд, в което фирмата инвеститор обжалва отрицателното становище на екоинспекцията във Варна за разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона.

На 15 януари тази година Варненският административен съд излезе с определение, според което по делото на фирмата инвеститор „Русгеоком БГ“ срещу РИОСВ Варна трябваше да бъде внесен депозит от 20 000 лв. като хонорар на петима, назначени от съда експерти.

По-голямата част от депозита - 13 300 лв., трябва ад внесе фирмата инвеститор, а останалите 5700 - три физически лица, конституирани като заинтересована страна.

Събирането на средства стартира веднага, след като стана ясно, че пари трябва да внесат и трите лица. В акцията за набиране на 5700 лв. се включили не само добруджанци, но и хора от цялата страна и чужбина.

Днес предстои да бъдат преброени парите, събрани в кутии в търговските обекти в Добрич и Генерал Тошево, като окончателната сума ще бъде обявена в сряда.

Следващото заседание на делото е насрочено за пети март. Тогава се очаква  съдът да разгледа и подготвените от експертите съдебно-технически експертизи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна