Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци заработиха в два турски града

На голям интерес се радват новооткритите държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци в Анкара и в Истанбул.
Снимка: Ройтерс

Държавни пунктове за продажба на плодове и зеленчуци отвориха врати в Анкара и в Истанбул. Мярката на правителството е насочена към борба с инфлацията в страната.

На определени места в тези градове 9 вида плодове и зеленчуци ще бъдат продавани директно на потребителите, като така се избягват посредници по веригата. Гражданите демонстрираха голям интерес, тъй като цените на предлаганите продукти са наполовина или дори още по-ниски в сравнение с цените в другите търговски обекти. 

В столицата бяха открити 15 пункта на различни места, а в 34 общини в Истанбул заработиха 50 общински пазара. Позволява се закупуването на максимум 3 кг. от продуктите, които се доставят от различни земеделски кооперативи.

 „Ние като държава – ако трябва чрез наказания, ако трябва чрез регулации, ако трябва чрез законови промени - няма да дадем възможност на искащите да спекулират, да правят мръсни печалби и да определят нечестни цени“, коментира министърът на финансите Берат Албайрак  на един от пунктовете в Истанбул.

През януари беше отбелязано покачване на цените на земеделските продукти с над 30 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

Президентът Реджеб Ердоган нарече покачването на цените „мръсна игра, насочена срещу Турция“ и „хранителен терор“, като сравни борбата на правителството срещу инфлацията с борбата срещу тероризма. По думите му в бъдеще сред продаваните стоки на тези пунктове ще бъдат включени и варива като леща и ориз.

Търговците обясняват поскъпването с бурите, засегнали южните земеделски райони на страната, увеличените заплати, покачилите се цени на горивата, торовете и транспорта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна