Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Испания преди началото на процес срещу сепаратисти

Привърженици на независимостта на Каталуня се събраха на протест срещу отвеждането на бившите си лидери в Мадрид.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мадрид започва процесът във върховния съд срещу 12-те задържани лидери на каталунските сепаратисти, замесени в едностранното обявяване на независимост от Испания през октомври 2017 година. От днес започват и протестите на организации, защитаващи отделянето на автономната област.

Опитът за обявяване на независимост на Каталуния беше направен след спорен референдум в областта, на който правителството в Мадрид се опита да попречи. 

12-те присъстващи обвиняеми са различни представители на тогавашните местни власти в провинцията. Сред тях няма да е избягалия в Белгия бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон. Прокуратурата иска присъди между 7 и 25 години затвор по провинения като държавна измяна и неправомерно разходване на бюджетни средства.

Голям протест в подкрепа на обвиняемите е свикан днес в Барселона. Нова демонстрация ще има в събота, а начало на обща стачка е планирано за 21 февруари.

Процесът срещу сепаратистите започва в сложен политически момент. В неделя дясната опозиция проведе митинг с искане за оставка на премиера-социалист Педро Санчес заради плановете му да преговаря с каталунските националисти. Санчес е изправен и пред трудности при одобряването на предложения от кабинета му бюджет на страната, които могат да доведат до нови избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна