Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индивидуално портфолио ще оценява успеха на учениците

Снимка: БТА

През следващата учебна година 11 000 ученици от 1 до 4-ти клас ще получат индивидуално портфолио, в което ще бъдат отразен успехът им по всички учебни предмети, както и техните интереси, заложби и лични постижения.

Папките ще съдържат учебни материали и колекция от задания за учениците и с тях ще бъде  проследен техният напредък в началния курс, където  те не повтарят класове,  и оценяването им е с качествени, а не с количествени оценки.

Индивидуалните папки ще бъдат използвани като допълнително средство за оценяване на учениците, което ще показва не само постигнатите от тях конкретни резултати, но и процеса на учене, подчертават от просветното министерство.

Портфолиото ще дава богата информация за интересите и заложбите на ученика, за напредъка му в различни области за определен период от време, за индивидуалните му способности. То ще помага на учениците да подреждат и организират работата си и ще приобщава родителите към проблемите и развитието на техните деца.

За изработка на папките ще бъдат отделени 350 000 лева по програма „Заедно в грижата за ученика“ на министерството на образованието и науката. Програмата е публикувана за обществено обсъждане преди гласуването ѝ от МС.

Очаква се действието ѝ да започне от началото на следващата учебна година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна