Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният дълг на САЩ надмина за пръв път рекордните 22 трлн. долара

В началото на настоящата седмица (на 11-ти февруари) държавният дълг на САЩ надвиши за пръв път в историята рекордните 22 трилиона долара - по-малко от годината, след като дългът нарасна над 21 трилиона долара, което показва по-нататъшно бързо влошаване на финансите на водещата световна икономика.

Майкъл Питърсън, който е главен изпълнителен директор на американската фондация Peter G. Peterson Foundation посочи, че американският държавен дълг е нараснал с 1 трилион долара само в рамките на последните 11 месеца, определяйки това като "последен знак, че нашата фискална ситуация е не само неустойчива, но и се влошава ускорено".

Фондацията изготви своята оценка въз основа на дневния отчет на Министерството на финансите на САЩ за финансовите активи и пасиви на правителството, като Peterson Foundation отдавна призова за намаляване на държавния дълг, за да се гарантира дългосрочното финансово здраве на американската държава.

"Вече плащаме всеки ден средно по около 1 млрд. долара за лихви по държавния дълг и ще похарчим зашеметяващите около 7 трлн. долара за лихвени разходи през следващото десетилетие", предупреди Майкъл Питърсън и добави: "За да изградим силното и стабилно бъдеще, което искаме за Америка, трябва да постави в ред нашата фискална къща и да започнем да управляваме нашия държавен дълг".

Редица икономисти са съгласни, че САЩ ще пострадат в дългосрочен план, ако правителството не успее да овладее държавния дълг, въпреки че този ден може би е все още далеч.

Стандартният метод за преценка на фискалното здраве на дадена държава е като се разгледа нивото на дълга спрямо БВП (спрямо размера на икономиката). Очаква се съотношението между държавния дълг и БВП на САЩ да се увеличи от около 78% от БВП през тази година до 106% през 2029-а и до около 193% от БВП през 2049-а година при текущата данъчна и разходна политика, изчисли в нов свой доклад Brookings Institution.

Докато лихвените плащания по такъв огромен дълг биха източили много средства, които правителството би могло да използва за други неща, в никакъв случай не е ясно с колко ще пострада самата икономиката. Така например Япония има много високи съотношения дълг към БВП в продължение на години и все още има една от най-силните икономики в света. Дългът на страната към момента е около 236% от японския БВП.

Държавният дълг на САЩ нарасна рязко след последната рецесия през 2007-2009 година и се ускори отново след мащабната данъчна реформа на президента Тръмп през 2017-а година и с оглед на увеличаващите се федералните разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна