Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Голяма част от българите във Великобритания няма да получат статут след Брекзит

След Брекзит престъпленията от омраза към хора от Източна Европа са се увеличили с 200%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма част от българите във Великобритания няма да успеят да получат статут след Брекзит, съобщи Нишан Джингозян, който работи в кметството в Брент и е създател на благотворителна организация в Лондон. Експертът докладва пред парламентарната комисия за българите в чужбина. По думите му, във Великобритания в момента живеят между 230 000 и 250 000 българи, голяма част от които не владеят английски език и нямат елементарни умения за работа с компютър:

"Една голяма част не знаят, че трябва да го направят, друга голяма група не могат да предоставят документите, които са необходими, просто ги няма. Не могат да докажат престой".

След Брекзит престъпленията от омраза към хора от Източна Европа са се увеличили с 200%, съобщи още Нишан Джингозян. Той алармира и че в Лондон има много секс робини от български произход:

"Набират се в социалните мрежи в България по някакъв начин – не говорят английски, не знаят към кого да се обърнат. Те са класическа жертва на трафик".

Българите в Лондон са определени от кмета като една от шестте групи, които властите идентифицират като трудни за достъп и комуникация, съобщи още Нишан Джингозян пред парламентарната комисия за българите в чужбина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна