Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Акцент в неделния брой на вестник „24 часа“ е намерението на вицепрезидента на Съединените щати Майк Пенс да посети България до края на годината. Пенс и премиерът Бойко Борисов вчера проведоха среща в рамките на конференцията по сигурност в Мюнхен. Вицепрезидентът е благодарил на България, че е изключителен партньор на САЩ във всички области, отбелязва „Телеграф“.

„ГЕРБ чака ветото върху Изборния кодекс, за да го отхвърли“, твърдят източници на вестник „24 часа“. Няма конституционно основание за вето, преференциите не фигурират в конституцията, казва за изданието председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. По думите му със завишения праг не се отнема преференцията, а даже се стимулира.

Инцидентът с дерайлирали товарни вагони, превозващи пропан-бутан, е друга тема на столичните вестници. „Пловдив се размина с второ Хитрино“ пише в заглавие „Телеграф“. Композицията с цистерни е била теглена от локомотив на превозвача „Булмаркет“. Това е същата фирма, чиято композиция преди 2 години и 2 месеца се взриви в Хитрино и загинаха 7 души, припомня „24 часа“. Този път няма пострадали, нито опасност за населението. Генералният директор на „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски казва за вестника, че в резултат на съобразената скорост на влака щетите са малки. От фирмата съобщиха официално, че според тях причината за инцидента е лошото състояние на железопътната инфраструктура в района на гарата.

На 220 българи миналата година е поставена ваксина срещу бяс в Спешното отделение на Александровска болница, съобщава за „Телеграф“ началникът му д-р Николай Хубанов. Най-често идват хора, нападнати от домашни или улични кучета и котки. Ваксини си поставят и наши туристи, ухапани от маймуни в Африка, докато са на екзотични пътешествия. Бяс в България в момента няма, но заболяването е смъртоносно. Ако човек бъде ухапан от болно животно и не бъде имунизиран, последиците са тежки и фатални, коментира лекарят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна