Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Госпожица Юлия"
Снимка: https://www.theatre199.org

КНИГИ

На книжния пазар излиза луксозната книга "Писмата на Левски" на сдружение "Българска история". Книгата съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието могат да се разгледат автентичните им изображения от архивите, а във втората - разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис. Разчитането и подборът на писмата е дело на специалистите Цветолюб Нушев и Тодорка Томова, посветили живота си на изследване на документалното наследство на Апостола. Проектът е подкрепен и от Национална библиотека "Св. св.Кирил и Методий".


КНИГИ

По повод 146-та годишнина от обесването на Васил Левски Столичната библиотека и фондация „Въздигане“ ще представят книгата на Николай Иванов „Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски“. Ще бъде представена и документална изложба, свързана с последните разкрити документи за смъртта на Апостола. Откриването е от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

НАУКА

Българска академия на науките връчва наградите на Фонда "Академик Владимир Георгиев" за 2018 г. в областта на езикознанието. Инициативата се организира от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на БАН и от Националния дарителски фонд "13 века България". В конкурса участват пет индивидуални труда, предложени за участие от Софийския университет "Св. Климент Охридски", от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". (БАН), Събитието е в зала "Проф. Марин Дринов" от 14.00 ч.

ТЕАТЪР
Трупата на Хасковския театър гостува тази вечер на сцена "Апостол Карамитев" на Народния театър с постановката "Честита съпруга" от Петър Влайков. По думите на автора "това е човешка история, която коментира неотменното присъствие на лъжата в ежедневието ни". Режисьор е Елин Рахнев.

Две представления ще има днес в Сатирата - "Прощална вечеря", постановка на Здравко Митков, с участието на Михаил Билалов, Анна Вълчанова и Николай Урумов от 19.30 часа на голямата сцена и "Странната двойка" от Нийл Саймън по същото време - на камерната.

"Госпожица Юлия" от Огуст Стринсберг с Калин Врачански, Йоана Буковска - Давидова и Мира Върбанова е предложението на Театър "199". Началният час е също 19.30.

КИНО

Тази вечер е премиерата по Българската национална телевизия на новия български шестсериен филм „Денят на бащата“. Излъчванията ще бъдат в понеделник и вторник от 22.00 ч. по БНТ1 и БНТ4 и повторения по БНТ2. Модерната градска драма „Денят на бащата“ проследява битката между двама родители за попечителство над малкия им син. Филмът разказва за проблемите в семейните отношения, до които води отчуждението, и за кризата в човешкото общуване. Сериалът разкрива жестоките травми, които раздялата нанася на децата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна