Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е готов с ответни мерки, ако САЩ наложат мита на вноса на коли

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

ЕС е готов с ответни мерки, ако САЩ наложат мита на вноса на коли от Общността на основата на оповестен снощи доклад от американското министерство на търговията, съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Той уточни, че Комисията стриктно се придържа към договореното между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на САЩ Доналд Тръмп през юли, но добави:
 
"ЕС ще се придържа към дадената дума дотогава, докато САЩ прави същото. Европейската комисия е наясно с изводите от проучването, осъществено от американското търговско министерство за това дали вносът на коли от ЕС представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Ако този доклад бъде претворен в действия, което се отразяват на европейския износ, Европейската комисия ще отговори бързо и адекватно".

Министерството на търговията на САЩ е предало на Белия дом вчера доклада с препоръки за вноса на автомобили и автомобилни части от гледна точка на националната сигурност, съобщи агенция „Маркетуоч“, цитирана от БТА. Засега обаче не се знае какви са препоръките на министерството, които биха могли да доведат до налагане на мита от 25 процента за вноса на автомобили и авточасти.

По-късно днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще приеме председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Според списание „Шпигел“ това ще бъде един от въпросите, които двамата ще обсъдят. Въпросът ще бъде дискутиран и на неформалната среща на министрите на търговията на ЕС в Букурещ в края на седмицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна