Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония с най-голям търговски дефицит от пет години насам след солиден спад на износа

Търговският дефицит на Япония се разшири изненадващо силно през януари до близо 5-годишен връх, тъй като търговските напрежения и глобалното икономическо забавяне причиниха рязко намаляване на износа, който по принцип е основен двигател за растежа на японската икономика.

Японският износ се понижи през януари с цели 8,4% на годишна база до 5,575 тлрн. йени след спад с 3,9% месец по-рано и очаквания за по-скромно понижение с 5,5%, показват официални данни на Министерството на финансите. Това представлява най-драматично свиване на експорта от октомври 2016-а година насам.

Износът в посока Китай се срина с цели 17,4%, като някои анализатори отдават това сериозно влошаване на сезонния ефект от китайските едноседмични празници за Лунната нова година, но други напомнят, че през януари 2018-а година износът на японски стоки за Китай скочи с цели 30 на сто.

Японският експорт към целия азиатски пазар се сви с 13,1%, а в посока Европейския съюз се понижи с 2,5%, отбелязвайки първо влошаване от четири месеца насам, докато износът за САЩ нарасна с 6,8% спрямо януари 2018-а.

В същото време вносът в страната на Изгряващото слънце се понижи през януари с едва 0,6% спрямо година по-рано и след повишение през декември 2018-а с 1,9 на сто.

Това доведе до рязък скок на японския търговски дефицит в началото на настоящата година до 1,4152 трлн. йени (най-голям дефицит от март 20154-а година).

Днешните слаби данни подчертават все по-голямото негативно влияние на търговските спорове между САЩ и Китай върху глобалната икономика и в частност върху японската икономика, която е дом на редица от най-големите в световен план компании за оборудване за производство на микропроцесори и на части за смартфони. Това сякаш потвърждава и опасенията през последните месеци за отслабване на търсенето на електроника по целия свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна