Eмисия новини
от 04.00 часа

Кънки за 700 000 лева пристигат у нас за световното по шорттрек

Кънки за 700 000 лева , нас за световното първенство по шорттрек
Снимка: БНР

Кънки на обща стойност около 700 000 лева ще пристигнат в София за световното първенство по шорттрек за мъже и жени, което ще се проведе в "Арена Армеец" от 8 до 10 март.

Обувките за професионалните състезатели се правят по калъп, взет от крака на всеки състезател. Те са от карбон и кожа - леки, но здрави. Цената на водещите фирми, с които карат олимпийските и световни шампиони и медалисти, които ще дойдат в София са около 1780 евро. Като се прибави и цената на железата, които са между 350-380 евро, цялата кънка излиза около 2160 евро или 4320 лева.

Железата на кънките са дебели 1 мм, като имат 2 ръба, които се оформят при точене. И най-малката прашинка може да нарани тези ръбове, при което състезателят излита от пистата. Затова предпазителите на кънките се свалят чак когато спортистите влязат на леда.

Наточването на кънките също е изключително важна част от подготовката. Всеки състезател сам се грижи за своята екипировка, а за целта използва ...диаманти. Кънките се точат с плоски камъни с диамантно покритие. Те представляват основа - пластмасова или метална, която има повърхностен метален слой, в който са вложени ценните минерали. Или с други думи точещите свойства на така получената повърхност се дължат на множеството диаманти, разположени в нея. Цената им е около 170 евро всеки или диаманти за около 27 000 евро ще има из зала "Арена Армеец".

В България се очаква да дойдат около 160 състезатели, като финалните заявки ще станат ясни на 3 март.

Входът за Световното първенство по шорттрек от 8 до 10 март е свободен.


Още от

Най-четени