Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъден за мащабна банкова измама ще става депутат в Молдова

Илан Шор
Снимка: „Фейсбук“

Неговите предизборни плакати са навсякъде, подкрепата за него е мощна: Илан Шор, макар и осъден за измама за смайващата сума от 1 милиард долара, не пести средства, за да бъде избран за депутат на парламентарните избори в Молдова в неделя, пише в свой репортаж АФП, предаде БТА.

„Никой няма да съжалява, че е гласувал за Шор“, казва, говорейки за себе си в трето лице, самият 31-годишен кандидат, който вече е кмет на Орхей, град в централната част на бившата съветска република.

От години страната е разделена между привърженици на сближаването с Москва, които изведоха на власт през ноември 2016 г. президента Игор Додон, и привърженици на евроинтеграцията, сред които има и членове на правителството. А това на свой ред води до постоянни политически кризи.

Според социологическите изследвания три партии - управляващата Демократическа партия на Молдова, социалистите на проруския президент Игор Додон и един проевропейски десноцентристки алианс, ще влязат в парламента.

Ако никоя от тези формации не спечели мнозинство, за да сформира самостоятелно правителство, опасяват се анализаторите, ще последва нов период на нестабилност.

В Орхей цари оптимизъм: влизането в парламента на Илан Шор, начело на негова собствена партия, изглежда гарантирано, благодарение на смесената избирателна система, която обединява пропорционалната и мажоритарната.

Самият той се самоопределя като „бизнесмен“. Роден в Тел Авив, с родители от молдовски произход, осъден през 2017 г. на 7,5 години затвор за ролята си в гигантска банкова измама, той остава на свобода в очакване да бъде разгледано обжалването му.

Аферата, която е свързана със съмнителни трансакции на стойност 1 милиард долара, извършени през 2014 г. от трима молдовски банкери, беше определена като „кражбата на века“. Парите, чиито следи така и не бяха открити, представляват около 15 процента от БВП на страната. Според американската одиторска компания „Крол“ Илан Шор, президент на управителния съвет на една от трите банки, е бил основният бенефициент. Редица други видни политици са получили част от тази сума, трансформирана след това в държавен дълг - значително бреме за Молдова, най-бедната страна в Европа.

Месец след като бе обвинен, Шор, който твърди, че е невинен, беше избран за кмет на Орхей с повече от 60 процента от гласовете и вече се цели в парламента.

По време на кампанията си в южната част на страната той заяви, че „корупцията е най-сериозният проблем за Молдова“, но и че този „бич“ засяга най-вече съдебната система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна