Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция осъди вот на ЕП за прекратяване на преговорите за членство

Снимка: europarl.europa.eu

Турция осъди днес „неприемливия“ вот на комисията по външни работи на Европейския парламент, който призовава за прекратяване на преговорите за членството на Анкара в ЕС.

Евродепутатите гласуваха в сряда искане Европейската комисия и страните членки официално да преустановят преговорите за присъединяване на Турция към общността. Членовете на ЕП се позоваха на неуважение на правата на човека и гражданските свободи, намеса в правосъдието, спорове с Кипър и други съседи.

„Абсолютно неприемливо е необвързващ проектодоклад да зове за пълно прекратяване на нашите преговори за членство в ЕС“, обяви турското външно министерство.  „Очакваме в окончателния текст да бъдат включени необходимите корекции“, посочи говорителят на МВнР в Анкара Хами Аксой.

Турция заявява, че членството в ЕС остава стратегическа цел, въпреки че преговорите, официално започнати през 2004 г., буксуват от години. Някои от лидерите на ЕС също искат прекратяването им.

„Очаквам голямо мнозинство в ЕП да подкрепи призива на комисията по външни работи след две седмици“, заяви евродепутатката Кати Пири, докладчик за Турция. 

От своя страна Еврокомисията ще представи своя доклад за напредъка на Турция на 29 май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна