Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяването през 2021 г. ще струва над 38 милиона лева

Ще проверяват съдебното минало на около 20 хиляди преброители

| обновено на 21.02.19 в 14:02

Малко над 38 млн. лева ще струва преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. Това решиха днес депутатите, които приеха окончателно закона, в който са записани правилата и организацията, по която ще става то. Допитването ще се провежда чрез попълване на въпросник от преброител или онлайн.

Въведено е задължение на органите на публичната и местната власт, както и на юридически лица, поддържащи информационни системи и регистри, създадени на основание на закон, да предоставят безвъзмездно данните на Националния статистически институт. 

В преброяването през 2021 г. ще бъдат включени около 20 хиляди преброители, което е двойно по-малък брой от последното преброяване, тъй като броенето ще е комбинирано, съобщи пред журналисти в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Всеки участник в преброяването ще бъде проверен за съдебното си минало.

„Затова си партнираме с МВР, които имат също ангажименти. Ние искаме да бъдем абсолютно сигурни и хората да са убедени, че тези, които ги посещават, изпълняват служебните си задължения“, каза Цветарски.

В анкетната карта ще има самоопределяне само по биологичен пол, т.е. мъж и жена, уточни той. Ще има възможност за отказ анкетираният да определи какво е вероизповеданието му с графа „не се самоопределям“.

Моментната карта на българското население към 2021 година ще бъде използвана за квотното разпределение на еврофондовете в Европейския съюз, съобщи още Цветарски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени