Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

667 деца в Хасковска област не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола, сочат данни на РЗИ

4-месечното бебе е настанено в Хасковската болница със съмнение за морбили

| обновено на 21.02.19 в 17:50
Снимка: БГНЕС

667 деца в Хасковска област не са имунизирани или реимунизирани през миналата година срещу морбили, паротит и рубеола, сочат данни на Регионалната здравна инспекция в Хасково.

На имунизация или реимунизация през 2018 година са подлежали общо около 4100 деца, навършили, съответно, 13 месеца и 12 години.

4-месечното бебе е настанено в Хасковската болница със съмнение за морбили. Семейството е е от симеоновградския квартал „Лагера“. Вчера от здравното министерство съобщиха за случай на морбили в Хасковско. От РЗИ уточняват, че има съмнение за заболяването. Взети са проби и днес са изпратени за изследване в София.

Бебето е прието за лечение в детското отделение на Хасковската болница на 17-и февруари. Впоследствие се е появил обрив и то е преместено в инфекциозното отделение. Началникът му Красимира Кинова обяснява: 

"Появата на обрив след падане на температурата с характерни промени в устната лигавица като за морбилна инфкеция. Не искахме да се вдига толкова шум, тъй като няма категорични данни за морбилна инфекция. Взели сме серумна проба, носогърлен секрет и урина, които сме изпратили в Националната референтна лаборатория към Института по заразни и паразитни болести, откъдето съответно чакаме да получим по-скоро непотвърждение на диагностиката".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна