Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на бизнес инвестициите в САЩ през декември въпреки растежа на дълготрайни промишлени поръчки

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха през декември по-слабо от очакваното при изненадващо намаляване на инвестициите за оборудване и машини, което сякаш подсказва, че по-нататъшно забавяне на бизнес разходите може да се отрази негативно на растежа на водещата световна икономика.

През декември новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба нараснаха с 1,2% спрямо ноември, когато те се повишиха с 1,0% (възходяща ревизия от предишна оценка за по-слаб растеж с 0,7%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно по-силно увеличение с 1,5 на сто, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Повишението се дължи на нарастването на транспортните поръчки и в най-голяма степен на скок с цели 28% на поръчките за пътнически самолети и с 2,1% на поръчките за автомобили и камиони.

Изключвайки тези за транспортно оборудване и автомобили, дълготрайните поръчки през декември се повишиха с едва 0,1% след тяхно понижение с 0,2% през ноември, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 1,8 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче се свиха изненадващо с 0,7% при очаквания за повишение с 0,2% и след техен спад с 1,0% през ноември. Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Намаляването на този тип поръчки за пореден месец е предпоставка както за отслабване на бизнес разходите през последното тримесечие на 2018-а година, така и за началото на настоящата година.

Днешните смесени до по-слаби данни са факт, след като през миналата седмица беше отчетно изненадващо силно понижение на продажбите на дребно през декември, което накара редица икономисти и анализатори да намалят рязко прогнозите за растежа на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2018-а година до около 1,5% от предишни оценка за експанзия с малко под 3 на сто. През третото тримесечие на предходната година американската икономика нарасна с 3,4 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени