Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици протестираха в Париж с искане за действия срещу климатичните промени

| обновено на 22.02.19 в 17:36
16-годишната шведка Грета Тунберг води протеста в Брюксел срещу бездействието на ЕС срещу климатичните промени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около хиляда френски ученици се събраха на протест в Париж с искане за действия срещу климатичните промени. Шествието под наслов „Бъдещето започва оттук“ започна от Парижката опера - сборният пункт на младите екоактивисти.

В последния предваканционен ден за Париж участието бе по-масово в сравнение с миналия петък, когато едва двеста младежи се събраха пред министерството на екологията.

За успеха им несъмнено помогна главната героиня на зараждащото се екодвижение  - шведската ученичка Грета Тунберг, която прекара поредната си петъчна стачка в Париж заедно с трийсетина свои връстници от Европа. Младите активисти настояха за незабавни мерки срещу глобалното затопляне и се обявиха срещу бездействието на политиците пред климатичните промени.

В тяхна подкрепа на площада се появиха и възрастни: евродепутатът от Зелените Яник Жадо, актрисата Жулиет Бинош, кметицата на Приж Ан Идалго.

Като потвърждение на тревогите на младежта днес Париж осъмна със силно замърсен въздух с високо ниво на фини прахови частици с ниво.

Покрай социалните вълнения в страната от три месеца насам френските ученици поизостанаха от европейските си връстници в акциите за климата. Техни представители обаче обещават, че ще наваксат пропуснатото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна