Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Колумбия организират концерт в помощ на Венецуела, властите в страната правят контрапроява

| обновено на 23.02.19 в 04:05
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди души се събраха на благотворителния концерт, организиран от британския милиардер Ричард Брансън за Венецуела в колумбийския граничен град Кукута. Венецуелското правителство организира контраконцерт в подкрепа на Николас Мадуро от другата страна на границата, предаде ДПА. На сцената там се изявяват най-вече местни и кубински изпълнители.

Другото събитие, с участието на 35 испаноезични артисти, сред които Алехадро Санс и Луис Фонси, се състоя на моста „Тиендитас“, свързващ Венецуела и Колумбия. Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо, който се самообяви за президент, иска да използва този мост, за да започне днес да вкарва в страната си хуманитарна помощ.

Концертът, който беше кръстен „Венецуела лайв ейд“, има за цел в рамките на 60 дни да бъдат набрани 100 милиона долара за хуманитарна помощ.

Телевизия „Каракол“ оцени броя на присъстващите на 250 хиляди. Според организаторите, цитирани от Ройтерс, те са били близо 200 хиляди.

На концерта дойде и самият Гуайдо, който е успял да влезе в Колумбия, предадоха агенциите.

Президентът Николас Мадуро затвори границата с Бразилия и заяви, че обмисля да направи това и с тази с Колумбия. Венецуелската армия блокира моста „Тиендитас“ с карго контейнери.

Бразилският президент Жаир Болсонаро събра кабинета си на извънредно заседание, за да оцени ситуацията на границата, съобщи бразилският вестник "Глобо".

Съобщава се, че Венецуела е докарала войници и танкове на границата. 





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна