Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилница за изработка на мартеници беше открита в Етнографския музей

2
Работилница за изработка на мартеници беше открита в Етнографския музей. Инициативата е част от Националната кампания „Мисията е възможна“.
Снимка: БГНЕС

Работилница за изработка на мартеници беше открита в Етнографския музей. Инициативата е част от Националната кампания „Мисията е възможна“.

Малко над 600 деца остава да бъдат изведени от институциите в България и да се отглеждат в новите услуги или в приемни семейства, посочи заместник социалният министър Зорница Русинова. 

"Днешният ден ще ни даде възможност да се насладим, първо, на нашето богато историческо, етнографско наследство, на това, да покажем, че в България няма различни деца, че ние всички трябва да се грижим по еднакъв начин за децата, независимо от това какво се е случило в съдбата им", каза Русинова.

От началото на реформата по закриването на старите институции през 2010 година изведените от тях деца са над 7 хиляди: 

"Това е мартеница с типичните български прежди, вълна, заедно с Асен на 10 г., връзваме бяло и червено конче, правиме гривна и гердан за мама, тате и моите приятели". 

"Това е началото на стопанската година и така започват заниманията на нашите баби и прабаби, и прадядовци, за това да излязат на полето. Толкова е голямо желанието да свърши тежката зима, че дори в Родопите правят една специална играчка - птица, лястовица, която издава и звук и се върти, по този начин чакат всички да свърши зимата и да дойде пролетта, надеждата".

В подкрепа на реформата и като част от кампанията "Мисията е възможна" деца от новите услуги и техни връстници от столични училища изработиха мартеници заедно с политици и дипломати. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна